Villa Montfoort

De wens van de opdrachtgever was het realiseren van een woning welke het samengaan van twee gezinnen zou versoepelen. De centrale hal en ruime eetkeuken zijn opgezet als gezamenlijke vertrekken en vormen hiermee het hart van de villa. De man en vrouw voor wie de woning is gerealiseerd, hebben beide jonge kinderen uit een eerdere relatie. Wij hebben voor hen een woning ontworpen met gescheiden functies en een aantal gemeenschappelijke ontmoetingsruimten voor beide gezinnen. Elk gezin een eigen hal, woonkamer, badkamer, toilet en slaapvleugel. De centrale hal en ruime eetkeuken zijn opgezet als gezamenlijke vertrekken en vormen hiermee het hart van de villa.

Architectonische compositie en materialisatie

De architectonische compositie en materialisatie van Villa Montfoort benadrukt de indeling van de plattegrond. De entree is gematerialiseerd in elementen van prefab beton. Onder de entree ligt een half verdiepte kelder. De verticale verschuiving die hiermee gepaard gaat zorgt voor een dynamische compositie en split-level niveauverschillen binnen de woning. Wij zochten naar een stoere, robuuste uitstraling. De gevel is ontworpen als zwarte doos met metselwerk als primair materiaal in een horizontale belijning. Gebrand hout omkleedt de ouderlijke slaapkamer en steekt uit boven de slaapvertrekken van de kinderen.

Samengesteld gezin

De perfect symmetrische gang verdeelt de woning in twee leefgedeelten. Eén woonkamer links en één woonkamer rechts. Ten midden van de woning bevindt zich het ontmoetingspunt; de keuken. Hier wordt ‘s avonds gekookt en gegeten. Vanuit de keuken voorzien bandramen fantastische vergezichten op het typisch Nederlandse landschap van Montfoort. Aan weerszijden van de centrale hal gaan twee volledig identieke trappen naar de eerste verdieping. Boven de trappen zijn in het dak verborgen dakramen ontworpen. Zonlicht strijkt prachtig neer langs de binnenwanden op de trap die toegang biedt tot de ouderlijke slaapkamer.

  • Project
    Villa Montfoort
  • Opdrachtgever
    Particulier
  • Locatie
    Montfoort, Utrecht, Nederland
  • BVO
    390 m²
  • Volume
    1.530 m³
  • Opgeleverd
    2015
  • Architect
    Station-D Architects
  • Team
    Lars Hoogewerf, Tim van Beukering, Rico Heykant
  • Adviseur constructie
    OMC Advies
  • Aannemer
    Hako Bouw
  • Fotografie
    Stijn Poelstra

Villa Crailo, Huizen

Villa Crailo, Huizen

Villa Zuiderpark, IJsselstein

Villa Zuiderpark, IJsselstein