Villa Zuidhoek


Aan de Nieuwkoopse Plassen hebben wij voor een particuliere opdrachtgever een moderne villa met schuine kap ontworpen. De kavel van Villa Zuidhoek ligt binnen een fantastisch plangebied. Iedere dag kan genoten worden van de rustige ligging en het prachtige uitzicht. In Zuidhoek wordt gewoond en geleefd aan het water met directe toegang tot de Nieuwkoopse Plassen, midden in de natuur. Het perceel beschikt dan ook over een riante tuin met privé steiger. De wens van de opdrachtgever was dan ook duidelijk: veel glas aan de tuinzijde met uitzicht op het water. Dit gaf aanleiding om bij de woonkamer de gehele zuidelijke hoek van de villa uit te voeren in glas. De driedelige schuifpui van de achtergevel kan zelfs open worden gezet om zo de ervaring van de waterrijke omgeving naar binnen te trekken. Op de verdieping gold idem dezelfde wens wat betreft het uitzicht: op het water uitkijken vanaf het balkon, bed, en vanuit bad.

Panoramisch uitzicht vanaf de bank

Fantastische vergezichten vanuit bad en bed

Bijzondere vormgeving

De vormgeving van de kap komt voort uit strikte kaders binnen het bestemmingsplan Zuidhoek. Deze moet 25 of 57 graden bedragen. Een dakhelling van 57 graden geeft meer nuttige ruimte op de eerste verdieping, terwijl 25 graden optimaal is voor zonnepanelen. In het ontwerp voor Villa Zuidhoek hebben wij deze twee hellingshoeken gecombineerd om het maximale uit het volume te halen. De noordelijke kap is op 57 graden gezet. Hier kan volledig gestaan worden op de eerste verdieping. De zuidelijke kap heeft de helling van 25 graden voor de PV-panelen. Daar waar het te laag zou worden om te staan hebben wij juist de uitsnede gemaakt voor het balkon, de vloer opengetrokken voor de vide, bergruimte gecreëerd, en een stoere dakkapel ontworpen.

De gevel wordt voorzien van grijs genuanceerd, langformaat metselwerk met een verdiepte voeg. Voor een sterk contrast is gekozen voor aluminium kozijnen in de kleur gitzwart, evenals de daktrim, garagedeur,  geveldragers, HWA's, voordeur, dakkapel en waterslagen die ook in diezelfde kleur worden uitgevoerd. Het balkon krijgt een glazen balustrade, waarbij de onderzijde van het balkon en overstek aan de voorzijde worden voorzien van warme houten accenten. Hier is gekozen voor de houtsoort Afzelia met een transparant gebeitste behandeling. Pannen op het dak worden keramische pannen in de kleur antraciet, waarbij de goot in de buitengevel wordt verzonken. De daarbij behorende HWA's worden in één vlak met het metselwerk gelegd.

Licht en ruimtelijk

Bij binnenkomst in de woonkamer zal de hoogte, het licht en het uitzicht een wauw-effect creëren. De riante woonkamer, waarbij de volledige achtergevel bestaat uit glas, biedt prachtig uitzicht over het aangrenzende water. Boven de eethoek bevindt zich de vide met twee dakramen, dit daglicht zal tot diep in de woning rijken. Deze vide vormt samen met de trap het verbindende element met de eerste verdieping. Een semi-permeabele, transparante wand bij de slaapkamer schept zichtlijnen richting de eethoek en keuken. De keuken is ruim van opzet en grenst met een schuifpui aan het onderheide terras en de tuin voor een optimale binnen-buiten relatie. Met ook nog een groot raam aan de voorzijde geeft dit tijdens het koken de mogelijkheid om van het omliggende landschap te genieten.

Exceptionele indeling

De ruime keuken is voorzien van een kookeiland en grenst aan de eettafel. Naast de keuken en eethoek is de woonkamer opgedeeld in twee verschillende zones. Enerzijds de ruime zitkamer welke een adembenemend uitzicht biedt over het aangrenzende water en omliggende landschap. Anderzijds de knusse televisie hoek die is gesitueerd in een nis, waardoor geen hinderlijk zonlicht binnenvalt, en dus optimaal kan worden genoten van de televisie.

Middels de zwevende trap of centraal gelegen lift komt men uit op de overloop van de verdieping. De hoofdslaapkamer bevindt zich aan de tuinzijde met zicht op het water. Twee andere slaapkamers zijn ontworpen aan de voorzijde van de woning. De hoofdslaapkamer is ontworpen als het hart van de villa. Dit vertrek is meer dan alleen een slaapkamer. Achter het bed is de badruimte ontworpen met directe toegang tot de inloopkast. Verder is deze slaapkamer ook voorzien van een balkon en een glazen wand met zicht op de eethoek en keuken.

begane grond

eerste verdieping

Luxueuze badruimte

Een middelhoge wand tussen het bed en de sanitaire zone vormt de nauwelijks aanwezige grens tussen de slaap- en badruimte. Zelfs de vloerafwerking loopt in één stuk door. Een term of officieel woord voor deze gecombineerde kamer bestaat nog niet. De wand waar de twee wasbakken aan bevestigd zijn is voorzien van een doorkijkspiegel. Direct aan deze ruimte grenst de inloopkast. Achter in de hoek kan middels twee stortdouches tegelijkertijd gedoucht worden. Nabij het raam staat een losstaand design bad met uitzicht op het water. Naar buiten kijken en wegdromen terwijl je in bad zit...

Zwevende design trap

Uniek in Villa Zuidhoek is de zogenoemde zwevende design trap, welke in de woonkamer optimaal tot zijn recht komt. De traptreden zijn bevestigd in een betonwand, waar wij zelfs de leuning verzonken in hebben geïntegreerd. Voor het oog is van deze op maat gemaakte trap enkel het hout van de treden zichtbaar. Op de wand waar de traptreden in bevestigd zijn zal indirect zonlicht langs de wand neerstrijken. Wanneer men de trap op loopt, loopt men naar het licht toe. De trap gaat op de verdieping over in de overloop, hier kijkt men direct de vide in die voorzien is van een minimalistische glazen balustrade.

Verborgen dakgoot

Bij een moderne villa horen moderne details. De traditionele dakgoot kan echt niet meer. Bij Villa Zuidhoek hebben wij de goot verborgen in de spouw middels het ingewerkte goot systeem. Enkel een minimale zwarte, aluminium lijn is vanaf straat zichtbaar, maar hierachter verschuilt zich een slim, technisch detail. Het water dat zich in de verborgen goot ophoopt, wordt via hemelwaterafvoerkanalen, die in één lijn met het metselwerk liggen, naar het rioolstelsel geleidt.

Project details

Project Villa Zuidhoek
Categorie Villabouw
Opdrachtgever Particulier
Locatie Nieuwkoop, Zuid-Holland, Nederland
Start bouw 2017
Ontwerp Station-D Architects
Projectteam Tim van Beukering, Rico Heykant, Lars Hoogewerf
Constructeur DEJA Bouwadviseur
Aannemer Hako Bouw
Fotografie -