Villa Steenmarter

Een moderne woning op een riant plot in de nieuwe wijk Villahoeve, wat onderdeel is van Groot Zonnehoeve in Apeldoorn. De woning kenmerkt zich door een samensmelting van verschillende materialen. Een combinatie van lichte materialen, MBI Geostylistix betonsteen, wit stucwerk en hout geven de woning een elegante en warme uitstraling.

Privacy versus daglicht

De indeling van de woning zorgt voor maximale privacy, maar ook voor het maximaal benutten van daglicht. De woning en gevelopeningen zijn optimaal gesitueerd ten opzichte van de zon en met optimaal behoud van privacy. De voorzijde is georiënteerd op het noordoosten en heeft een gesloten karakter. Door het, aan de voorzijde, plaatsen van de ondersteunende functies zoals de hal, het toilet, de bijkeuken en de garage ontstaat er een barrière tussen de leefruimtes en het openbaar gebied.

De woning opent zich naar de tuinzijde, welke georiënteerd is op het zuidwesten. Ter plaatse van de eetkamer is een vide met splitlevel verdieping ontworpen, welke voorzien is van een raam van begane grond tot dak. Gedurende het jaar word hier optimaal van de zon genoten. Op het westen, grenzend aan de woonkamer, is de woning met een overstek ontworpen. Hier ontstaat een veranda, doorlopend vanuit de woonkamer waar van de late middagzon kan worden genoten.

Speelse split-level indeling

De woonkamer en keuken staan in open verbinding met elkaar. Het scheidende element hierin is het meubelmaatwerk, waarin de kastenwand van de keuken, een multimediawand en de openhaard zijn geïntegreerd. De leefruimte is ontworpen als een split-level. De woonkamer en keuken bevinden zich op maaiveldniveau, maar de eetkamer is verhoogd geplaatst op een tussenverdieping, tussen de begane grond en de eerste verdieping. Hierdoor hebben de bewoners aan de eettafel een prachtig overzicht over de tuin, want de gevel is hier voorzien van een raampartij van twee verdiepingen hoog.

Het volume van de bovenverdieping is zo geplaatst dat er in de woonkamer ruimte is ontstaan voor een groot daklicht, dat ervoor zorgt dat privacy ten opzichte van de buren blijft gewaarborgd, maar dat men baadt in een zee aan daglicht. Tevens zorgt de plaatsing van het bovengelegen volume voor een natuurlijk overstek, waaronder de bewoners, ook in ons Nederlands klimaat, buiten kunnen verblijven.

Luxe master bedroom

De eerste verdieping is te bereiken vanaf de split-level verdieping. Hier bevinden zich vier slaapkamers, twee badkamers en een apart toilet. De master bedroom is voorzien van een grote inloopkast en ruime douche. De douche fungeert ruimte scheidend element tussen het slaapgedeelte en de inloopkast.

De zorgvuldig ontworpen raamopeningen, de overstekken, hoge isolatiewaardes, de Healthbox van Renson, een warmtepomp en de zonnepanelen zorgen ervoor dat deze natuurlijk geventileerde woning voldoet aan de eisen voor bijna energie neutrale gebouwen (BENG).

 • Project
  Villa Steenmarter
 • Opdrachtgever
  Particulier
 • Locatie
  Apeldoorn, Gelderland, Nederland
 • BVO
  225 m²
 • Volume
  715 m³
 • Opgeleverd
  2020
 • Architect
  Station-D Architects
 • Team
  Lars Hoogewerf, Tim van Beukering, Rico Heykant
 • Adviseur constructie
  Van der Linden Constructie Advies
 • Aannemer
  Bouwbedrijf Harbers
 • Fotografie
  Lucas van der Wee

Villa Harnaschpolder, Delft

Villa Harnaschpolder, Delft