Villa Kerckebosch

In de bossen van Zeist, in de groene wijk Kerckebosch, hebben wij voor een particuliere opdrachtgever te midden van deze prachtige, bosrijke omgeving deze moderne villa ontworpen. De omgeving kenmerkt zich door een rijkelijk begroeid landschap met eikenbomen, ranke dennen en winderige heidevelden. Ruwe materialen, zoals betonsteen, hout en antracieten kozijnen zorgen ervoor dat de woning opgaat in het omliggende landschap. De woning optimaal laten versmelten met het landschap betekende ook rekening houden met de al aanwezige bomen, welke niet gekapt mochten worden. Zodoende is de woning perfect in haar omgeving geïntegreerd.

Gevoel van geborgenheid en thuiskomen

Boven de entree bevindt zich een immens overstek van vier meter, waarmee het gevoel van geborgenheid en thuiskomen wordt versterkt. De rechter zijgevel is voor deze constructieve uitkraging uitgevoerd als een betonnen schijf waarmee een gesloten karakter en gevoel van privacy is gecreëerd. De woning is ontworpen rond een centrale hal, welke alle vertrekken met elkaar verbindt, als het hart van de woning. De hal is hoog en ruim van opzet. De rondgang om de vide biedt toegang tot alle slaapvertrekken en badkamers.

Grenzen tussen binnen en buiten vervagen

Op het zuidwesten, waar achter- en rechter zijgevel bij elkaar komen, bevindt zich een enorm hoge hoekpui van zes meter, met daarin een te openen hoekschuifpui. Dit zorgt ervoor dat de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Het directe zonlicht dat hier binnenvalt wordt gedempt door horizontale lamellen op de eerste verdieping. In deze hoek van de woning bevindt zich bovendien de vide waaronder de eettafel is gepositioneerd. Aan de eettafel worden, binnen en buiten, begane grond en verdieping en bewoners met elkaar verbonden. De open plattegrond van de begane grond heeft ervoor gezorgd dat de glaspartij aan de achterzijde van de woning over de gehele breedte is uitgevoerd. Binnen en buiten gaan vloeiend in elkaar over door deze op de tuin gerichte glazen gevel, waarachter zich de woonkamer bevindt. De vloer, uitgevoerd in gevlinderd beton, is doorgetrokken in het terras waardoor binnen en buiten met elkaar versmelten.

Licht, zicht en ruimte

Door het centrale daklicht boven de entree komt een overweldigende hoeveelheid daglicht binnen en kan men nog net de boomtoppen zien van de dennen. De vide in deze hal en het daarboven geplaatste daklicht, voorzien zowel de hal, als de rondgang op de verdieping van een overvloed aan daglicht. Het daglicht dat tussen de bladeren van de bomen zacht neerstrijkt op de binnenwanden zorgt gedurende de dag voor een dynamisch schouwspel. Het dakraam is uitgerust met zonwering. Een elektrisch, horizontaal screen voorkomt overtollige opwarming tijdens de zomermaanden.

 • Project
  Villa Kerckebosch
 • Opdrachtgever
  Particulier
 • Locatie
  Zeist, Utrecht, Nederland
 • BVO
  285 m²
 • Volume
  980 m³
 • Opgeleverd
  2016
 • Architect
  Station-D Architects
 • Team
  Lars Hoogewerf, Tim van Beukering, Rico Heykant
 • Adviseur constructie
  Van der Linden Constructie Advies
 • Aannemer
  Hako Bouw
 • Fotografie
  Stijnstijl Fotografie

Villa Harnaschpolder, Delft

Villa Harnaschpolder, Delft

Villa Montfoort, Utrecht

Villa Montfoort, Utrecht