Villa Crailo

Een nieuwbouw villa in Huizen, die zich losmaakt van de standaard villa architectuur in het Gooi. Op een prachtig kavel van 2.500 m² is, na een zeer intensief proces met de toekomstige bewoners, een woning ontworpen. Dit heeft geresulteerd in een samensmelting van eisen, wensen en ontwerpvisie. Een waar droomhuis voor onze opdrachtgever!

Nieuwbouwvilla met verschillende gezichten

Aankomst bij de woning laat meteen het speelse karakter, de samenhang en de sterke contrasten tussen de verschillende materialen en volumes van de woning zien. De woning is opgebouwd uit zes verschillende hoofdvolumes, ontstaan vanuit een clustering van gebruiksfuncties. Deze volumes zijn middels een transparante verkeersruimte, die de woning op beide woonlagen doorsnijdt, met elkaar verbonden. Vanuit deze verkeersruimte is de relatie tussen binnen en buiten, tussen begane grond en eerste verdieping overal in het huis te ervaren.

De verschillende volumes zijn uitgevoerd in een drietal materialen, bestaande uit cementgebonden platen, stucwerk en hout. Samen met de enorme glaspartijen, verschoven volumes en overstekken is een woning gerealiseerd die vanaf iedere hoek een andere beleving oproept.

Sfeervolle ruimtes binnen een groot geheel

Bij binnenkomst in de dubbelhoge hal is in één oogopslag de gelaagdheid van de woning te ervaren: de relatie met de eerste verdieping, doorkijkjes en door middel van de patio is de relatie met de door Studio REDD ontworpen tuin naar voorbeeld van Piet Oudolf meteen aanwezig.

De verschillende woonfuncties op de begane grond zijn in enfilade geschakeld en verspringen ten opzichte van elkaar. Hierdoor is een as ontstaan die alle functies verbindt, waarbinnen de verschillende leefruimtes hun eigen identiteit hebben binnen het geheel.

Het hart van de woning is de eetkamer, waar de beoogde relatie tussen de verschillende functies en verdiepingen, middels een vide, het beste tot uitdrukking komt. De aangrenzende, geheel zwarte, keuken en woonkamer zijn gescheiden door een betonnen wand in schoonbeton met houtnerf. Op de kop van deze betonwand bevindt zich de open haard, als ware het sfeervolle centrale punt tussen de verschillende ruimtes. De verdiepte woonkamer biedt vanaf de bank een heerlijk uitzicht over de omliggende tuin door strategisch gekozen raamopeningen.

Overal een relatie met de tuin

De eerste verdieping is opgedeeld in twee delen: één voor de kinderen en één voor de ouders. Ook hier is de relatie met de omgeving weer overal goed te ervaren. De overloop is aan twee zijden beëindigd met horizontale hoekramen, zodat er een gevoel van oneindigheid ontstaat. Tevens zijn in een aantal kamers hoekramen toegepast.

De vleugel voor de ouders is als het ware ontworpen als een grote ruimte, waarin slapen, kleden en wassen zijn samengebracht. Men betreedt de suite via een gang met kastenwanden, om vervolgens de links daarvan de badkamer te bereiken en recht van de gang de slaapkamer. De koninklijke blauwe kleurstelling in combinatie met hout en messing zorgen voor een rijk gevoel. De badkamer is voorzien van witte marmer tegels, een gevlinderde betonvloer, eikenhout en messing sanitair.

 • Project
  Villa Crailo
 • Opdrachtgever
  Particulier
 • Locatie
  Huizen, Noord-Holland, Nederland
 • BVO
  385 m²
 • Volume
  1.195 m³
 • Opgeleverd
  2019
 • Architect
  Station-D Architects
 • Team
  Rico Heykant, Lars Hoogewerf, Tim van Beukering
 • Landschapsarchitect
  Studio REDD
 • Adviseur constructie
  Bouwadviesbureau Van der Ven
 • Aannemer
  Bekhuis Bouwbedrijf
 • Fotografie
  Lucas van der Wee, Jurrit van der Waal, Erik van den Hurk

Villa Harnaschpolder, Delft

Villa Harnaschpolder, Delft

Villa Kerckebosch, Zeist

Villa Kerckebosch, Zeist