Villa Kerckebosch

Test hoe de tekst staat op de website. Moderne architectuur met strakke vormen, veel ruimte en glas plus een vide. Dit alles in een ontwerp dat de vormen van het omliggende landschap volgt. Dat is Villa Kerckebosch, een particuliere woning, gelegen in de bossen van Zeist, in de groene wijk Kerckebosch. Met een opvallend open architectuur en veel afwisseling met betrekking tot de verhoudingen en materialen, waarbij binnen en buiten, begane grond en verdieping én bewoners met elkaar worden verbonden. Waar je ook kijkt, er is een overvloed aan natuurlijk daglicht en heel veel groen – zo komt er rust tot in het hart van de villa.

Het centrale uitgangspunt van het ontwerp is de versmelting tussen binnen en buiten. Dat is goed te zien aan de ruwe materialen, zoals betonsteen en hout en de antraciet-kleurige  kozijnen. De open plattegrond van de begane grond loopt aan de achterzijde, dankzij een glaspartij over de gehele breedte van de woning, door naar buiten Op het zuidwesten, waar achter- en rechter zijgevel bij elkaar komen, bevindt zich bovendien een hoge hoekpui van zes meter, met daarin een te openen schuifpui. Door de gevlinderde betonnen binnenvloer die in het terras is doorgetrokken, lopen binnen en buiten in elkaar over.

De villa kenmerkt zich verder door de spannende tegenstellingen tussen openheid en privacy, en ruimtelijkheid en intimiteit. Het gebouw is ontworpen rond een centrale hal, die alle vertrekken met elkaar verbindt. In de hoek van de woning bevindt zich een vide. De rondgang om de vide biedt toegang tot alle slaapvertrekken en badkamers. De rechter zijgevel is voor deze constructieve uitkraging als een betonnen schijf uitgevoerd, waardoor een gesloten karakter en privacy is ontstaan. Alle ruimtes geven een gevoel van geborgenheid en thuis-zijn, maar hebben toch een open karakter.

 

begane grond

eerste verdieping

Colofon