Villa op de Hei

Het ontwerp bestaat uit drie verdiepingen met de kelder als hart van de villa. Om in de kelder een slaap- en studeerkamer te realiseren is er gekozen voor een patio die beide vertrekken van voldoende daglicht voorziet. Door de grote glas oppervlakten wordt deze patio onderdeel van deze twee kamers en vice versa. Verder hebben we in de kelder plek gereserveerd voor een, aan de slaapkamer grenzende, inloopkast en thuis­bioscoop.

bosvilla
energie­neutraal
natuurlijke context

"Op elke plek kan de bewoner genieten van het uitzicht over het aangrenzende natuur­land­schap."

Patio

De begane grond van de woning is opgezet rond de patio met daarbij veel aandacht voor de onderlinge relatie tussen de verschillende woonfuncties, zoals eetkamer, keuken en woonkamer. Op elke plek kan de opdracht­gever genieten van het uitzicht over het aangren­zende natuur­land­schap. De gevels aan de straatzijde bevatten geen raamopeningen. De gevels aan de tuinzijde daarentegen zijn geheel van glas, waardoor de woning onderdeel wordt van de omgeving. Bovendien bevindt zich op de begane grond bergruimte voor fietsen. Door de gekozen afmetingen kan deze berging eventueel ook als garage worden gebruikt.

"Bewoner en natuur worden samengebracht."

Beleving

Het zal een feest zijn om ‘s ochtends wakker te worden en meteen een directe relatie te beleven met het omliggende landschap. Er bevinden zich drie slaapkamer met ieder een groot raam. De badkamer is voorzien van een groot daklicht, waardoor licht naar binnenvalt en de privacy is gewaarborgd. Al deze verdiepingen zijn verbonden door twee aaneen­geschakelde trappen. Door deze hoge ruimte, met bijbehorende daklichten, ontstaat wederom een relatie met de natuur. Net zoals bij de patio, wat het uitgangspunt voor dit ontwerp vormde, worden verdiepingen visueel met elkaar verbonden.

Meer weten over deze villa?

Projectdetails

  • Project: Villa op de Hei
  • Categorie: villabouw
  • Opdrachtgever: particulier
  • Locatie: Zeist, Utrecht, Nederland
  • Start bouw: n.t.b.
  • Ontwerp: Station-D Architects
  • Projectteam: Rico Heykant, Lars Hoogewerf, Tim van Beukering