Villa Montfoort

De wens van de opdrachtgever was het realiseren van een woning welke het samengaan van twee gezinnen zou versoepelen. De man en vrouw voor wie de woning is gerealiseerd, hebben beide jonge kinderen uit een eerdere relatie. Wij hebben voor hen een woning ontworpen met gescheiden functies en een aantal gemeenschappelijke ontmoetingsruimten voor beide gezinnen. Elk gezin een eigen hal, woonkamer, badkamer, toilet en slaapvleugel. De centrale hal en ruime eetkeuken zijn opgezet als gezamenlijke vertrekken en vormen hiermee het hart van de villa.

“Stoere, onderhoudsarme materialen maken van Villa Montfoort een robuuste woning te midden van het Groene Hart.”

De architectonische compositie en materialisatie van Villa Montfoort benadrukt de indeling van de plattegrond. De entree is gematerialiseerd in elementen van prefab beton. Onder de entree ligt een half verdiepte kelder. De verticale verschuiving die hiermee gepaard gaat zorgt voor een dynamische compositie en split-level niveauverschillen binnen de woning. Wij zochten naar een stoere, robuuste uistraling. De gevel is ontworpen als zwarte doos met metselwerk als primair materiaal in een horizontale belijning. Gebrand hout omkleedt de ouderlijke slaapkamer en steekt uit boven de slaapvertrekken van de kinderen.

De perfect symmetrische gang verdeelt de woning in twee leefgedeelten. Eén woonkamer links en één woonkamer rechts. Ten midden van de woning bevindt zich het ontmoetingspunt; de keuken. Hier wordt ’s avonds gekookt en gegeten. Vanuit de keuken voorzien bandramen fantastische vergezichten op het typisch Nederlandse landschap van Montfoort.

Aan weerszijden van de centrale hal gaan twee volledig identieke trappen naar de eerste verdieping. Boven de trappen zijn in het dak verborgen dakramen ontworpen. Zonlicht strijkt prachtig neer langs de binnenwanden op de trap die toegang biedt tot de ouderlijke slaapkamer.

Het volume van het slaapvertrek hebben wij bekleed met Nao Shima. Dit is een traditionele Japanse techniek voor zwarthout, waarbij het hout diep wordt gebrand. Hierdoor ontstaan grove, natuurlijke texturen met een prachtige glans. Na enkele jaren zal het zwarthout zijn uiteindelijke karakteristieke uitstraling bereiken.

Projectdetails

– Project: Villa Montfoort
– Categorie: villabouw
– Opdrachtgever: particulier
– Locatie: Montfoort, Utrecht, Nederland
– Opgeleverd: 2015
– Ontwerp: Station-D Architects
– Projectteam: Lars Hoogewerf, Tim van Beukering, Rico Heykant
– Aannemer: Hako Bouw
– Fotografie: Stijnstijl Fotografie