Villa Kerckebosch

In de bossen van Zeist, in de groene wijk Kerckebosch, hebben wij voor een particuliere opdrachtgever een moderne villa ontworpen. Te midden van deze prachtige, bosrijke omgeving is deze woning begin 2016 opgeleverd. De omgeving kenmerkt zich door een rijkelijk begroeid landschap met eikenbomen, ranke dennen en winderige heidevelden. Ruwe materialen, zoals betonsteen, hout en antraciete kozijnen zorgen ervoor dat de woning opgaat in het omliggende landschap. De woning optimaal laten versmelten met het landschap betekende ook rekening houden met de al aanwezige bomen, welke niet gekapt mochten worden. De woning is zo ontworpen en gesitueerd op de kavel alsof deze altijd al onderdeel heeft uitgemaakt van het landschap. Zodoende is de woning perfect in haar omgeving geïntegreerd.

Boven de entree bevindt zich een immens overstek van vier meter, waarmee het gevoel van geborgenheid en thuiskomen wordt versterkt. De rechter zijgevel is voor deze constructieve uitdaging uitgevoerd als een betonnen schijf waarmee een gesloten karakter en gevoel van privacy is gecreëerd. De woning is ontworpen rond een centrale hal, welke alle vertrekken met elkaar verbindt, als het hart van de woning. De vide in deze hal en het daarboven geplaatste daklicht, voorzien zowel de hal, als de rondgang op de verdieping van een overvloed aan daglicht. Het daglicht dat tussen de bladeren van de bomen zacht neerstrijkt op de binnenwanden zorgt gedurende de dag voor een dynamisch schouwspel. De rondgang om de vide biedt toegang tot alle slaapvertrekken en badkamers.

De open plattegrond van de begane grond heeft ervoor gezorgd dat de glaspartij aan de achterzijde van de woning over de gehele breedte is uitgevoerd. Binnen en buiten gaan vloeiend in elkaar over door deze op de tuin gerichte glazen gevel, waarachter zich de woonkamer bevindt. De vloer, uitgevoerd in gevlinderd beton, is doorgetrokken in het terras waardoor binnen en buiten met elkaar versmelten. Op het zuidwesten, waar achter- en rechter zijgevel bij elkaar komen, bevindt zich een enorm hoge hoekpui van zes meter, met daarin een te openen hoekschuifpui. Dit zorgt ervoor dat de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Het directe zonlicht dat hier binnenvalt wordt gedempt door horizontale lamellen op de eerste verdieping. In deze hoek van de woning bevindt zich bovendien de vide waaronder de eettafel is gepositioneerd. Aan de eettafel worden, binnen en buiten, begane grond en verdieping en bewoners met elkaar verbonden.

Projectdetails

– Project: Villa Kerckebosch
– Categorie: Villabouw
– Opdrachtgever: Particulier
– Locatie: Zeist, Utrecht, Nederland
– Opgeleverd: 2016
– Ontwerp: Station-D Architects
– Projectteam: Lars Hoogewerf, Tim van Beukering, Rico Heykant
– Constructeur: Van der Linden Constructie Advies
– Aannemer: Hako Bouw
– Fotografie: Stijnstijl Fotografie