Villa da Cruz

Licht, lucht en ruimte staan centraal in het ontwerp van Villa da Cruz. Een moderne woning die dit jaar nog gebouwd gaat worden in het plangebied Westergouwe te Gouda. De woning is opgezet met maximale transparantie, met behoud van privacy en daarnaast optimaal georiënteerd op de zon. De woning is ontworpen rond een centrale hal, welke alle vertrekken met elkaar verbindt, als het hart van de woning. Transparante wanden rondom de centrale kern zorgen voor een continuïteit aan dynamiek: beweging op de trap, visuele interactie tussen de verdiepingen en het schaduwspel van de zon. De vide in deze hal en het daarboven geplaatste daklicht, voorzien zowel de hal, als de rondgang op de verdieping van een overvloed aan daglicht.

De woning heeft een goede isolerende schil en is voorzien van zonnepanelen en voldoet daarmee ruim aan de nieuwe eisen van energiezuinig bouwen. Om de gevelvlakken niet te doorbreken is gekozen voor een inpandig regenwaterafvoersysteem. Rondom de villa is een grindkoffer aangebracht met grijs Ardenner split.

De rechter zijgevel volgt op verdiepingshoogte de lijn van het bouwvlak, uitgevoerd als een abstracte dichte wand met daarachter de inloopkast. Grenzend aan de slaapkamer ligt een wijds balkon met een glazen balustrade.  Het slaapvertrek is versmolten met de open badkamer.  De open plattegrond van de begane grond heeft ervoor gezorgd dat de glaspartij aan de achterzijde van de woning over de gehele breedte is uitgevoerd. Aan de achterzijde heeft de woning een maximale transparantie en smelt door de grote puien samen met de tuin. Naast de woning is een garage ontworpen welke ruimte biedt aan twee auto’s en naadloos in de woning is geïntegreerd. De gevel wordt wit gestuct. Voor een sterk contast is gekozen voor zwarte aluminium kozijnen, evenals de daktrim en waterslagen die ook in diezelfde kleur worden uitgevoerd.

Het interieur van Villa da Cruz kenmerkt zich door veel licht en een eenvoud in vier heldere, contrasterende materialen: wit stucwerk, gevlinderd beton, zwart staal en blank hout. Deze materialen en kleurtinten zijn ook terug te vinden in het exterieur van de woning.

Projectdetails

– Project: Villa da Cruz
– Categorie: Villabouw
– Opdrachtgever: Particulier
– Locatie: Gouda, Zuid-Holland, Nederland
– Start bouw: 2017
– Ontwerp: Station-D Architects
– Projectteam: Lars Hoogewerf, Tim van Beukering, Rico Heykant
– Constructeur: DEJA Bouwadviseur
– Aannemer: Hako Bouw
– Fotografie: –