Villa Harnaschpolder

Villa Harnaschpolder staat aan de rand van Delft in het gelijknamige plangebied. De voorzijde van de vrijstaande woning grenst aan een autoluwe straat met zicht op een tweetal waterwegen. De rustige ligging is uniek in Delft. Een heerlijke tuin op het zuiden en het centrum van Delft met alle mogelijke voorzieningen op steenworp afstand. Het perceel bevindt zich in de ecozone van de stad. Deze opgave betreft dan ook een ecokavel. Dit houdt in dat slechts 20% van de kavel bebouwd mag zijn met veel ruimte voor groen en duurzame uitgangspunten centraal staan.

Innovatieve installaties, hoge isolatiewaarden, triple glas, veel natuurlijk daglicht en zonwering op de zuidelijke gevels vertegenwoordigen de duurzame uitgangspunten van Villa Harnaschpolder. Versmelting van licht en ruimte staan centraal in het ontwerp. Het entreegebied, door een groot dakraam voorzien van een enorme hoeveelheid licht en ruimte, is centraal gelegen in de woning en verbindt alle vertrekken met elkaar. Deze centrale kern is omsloten door glas en wordt voorzien van een stalen trap voor maximaal doorzicht.

Stoere, robuuste materialen.

De hal splitst de woning in tweeën met zowel links als rechts een woonkamer.

Ten midden van de woning bevindt zich de centrale hal.

Strakke vormgeving

Het stucwerk is uitgevoerd als een aaneengesloten band welke om de woning heen grijpt en op deze manier samensmelt met de compacte kern. In de achtergevel steekt de band naar binnen, en doet de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Ook de RVS-railing loopt binnen door. Tussen de banden worden de wanden bekleed met verticale houten gevelbekleding om een warm contrast aan te gaan met het witte stucwerk en de antraciete aluminium kozijnen. De gevel wordt wit gestuct in een fijne korrel. Voor een sterk contast is gekozen voor aluminium kozijnen in de kleur signaalzwart, evenals alle andere contrasterende onderdelen die in diezelfde kleur worden uitgevoerd. Om de gevelvlakken niet te doorbreken is gekozen voor het pluvia-systeem voor regenwaterafvoer, zodat er geen zichtbare HWA's aanwezig zijn.  Rondom de villa is een grindkoffer aangebracht met grijs Ardenner split.

Boven de trappen zijn in het dak verborgen dakramen ontworpen, waardoor zonlicht prachtig neerstrijkt langs de binnenwanden.

Het volume van het slaapvertrek hebben wij bekleed met Nao Shima, een traditionele Japanse techniek voor zwarthout, waarbij het hout diep wordt gebrand. Hierdoor ontstaan grove, natuurlijke texturen met een prachtige glans.

Het volume van het slaapvertrek hebben wij bekleed met Nao Shima, een traditionele Japanse techniek voor zwarthout, waarbij het hout diep wordt gebrand. Hierdoor ontstaan grove, natuurlijke texturen met een prachtige glans.

Open layout

Kenmerkend voor Villa Harnaschpolder is de open structuur van de plattegrond. De keuken, eethoek en woonkamer bevinden zich allen in één enkele ruimte. Zelfs de gevlinderde betonvloer loopt in alle vertrekken door zonder dorpels onder de binnendeuren. Transparante wanden rondom de centrale kern zorgen voor een continuïteit aan dynamiek: beweging op de trap, visuele interactie tussen de verdiepingen en het schaduwspel van de zon.

Glazen hoekpui

Een vide boven de eetkamer verbindt op haar beurt de beneden- en bovenverdieping. De glaspartij van maaiveld tot dakrand trekt de tuin naar binnen. Het noorden van de villa heeft een gesloten karakter terwijl het zuiden, de tuinzijde, juist voorzien is van maximale openheid en transparantie, om zo ook in de winter optimaal van de zon te profiteren. Om opwarming gedurende de warme zomermaanden tegen te gaan zijn alle west- en zuidelijke glasoppervlakten voorzien van verborgen screens welke verdiept in de negge zijn weggewerkt.

Het volume van het slaapvertrek hebben wij bekleed met Nao Shima, een traditionele Japanse techniek voor zwarthout, waarbij het hout diep wordt gebrand. Hierdoor ontstaan grove, natuurlijke texturen met een prachtige glans.

Industriële design trap

Uniek in Villa Harnaschpolder is de stalen design trap, welke fantastisch tot zijn recht komt in de glazen kern. Als ware eye-catcher past trap uitstekend bij de stoere uitstraling van het interieur. Een tweede trap biedt toegang tot de kelder.

Het volume van het slaapvertrek hebben wij bekleed met Nao Shima, een traditionele Japanse techniek voor zwarthout, waarbij het hout diep wordt gebrand. Hierdoor ontstaan grove, natuurlijke texturen met een prachtige glans.

Mega prefabkelder

De villa beschikt over een enorme kelder die uit één geheel bestaat. Die is dus altijd waterdicht! Qua diepte van de kelderbak zijn wij exact binnen de marges van de watervergunning gebleven. Het gebied ligt onder NAP, dus voorafgaand zijn stalen damwanden rondom de kavel geslagen waarna alles is afgegraven en met behulp van bronbemaling is drooggelegd. Onder begeleiding van Convoi Exceptionnel kwam de mega kelder aan op de bouwplaats, waar deze direct op zijn plek werd gehesen. Benieuwd hoe dat ging? Check de time-lapse!

Het volume van het slaapvertrek hebben wij bekleed met Nao Shima, een traditionele Japanse techniek voor zwarthout, waarbij het hout diep wordt gebrand. Hierdoor ontstaan grove, natuurlijke texturen met een prachtige glans.

Projectdetails

Project: Villa Montfoort - categorie: villabouw - opdrachtgever: particulier - locatie: Montfoort, Utrecht, Nederland - opgeleverd: 2015 - architect: Station-D Architects - projectteam: Lars Hoogewerf, Tim van Beukering, Rico Heykant - aannemer: Hako Bouw - fotografie: Stijnstijl Fotografie.

Jaar

Locatie

Project


2015 Oegstgeest, Terweeweg Deelname ontwerpteam ten behoeve van de verbouwing en renovatie van een basisschool in Oegstgeest.

2015 Rotterdam, Overschiese Kleiweg Prijsvraaginzending voor de Jonge Architecten Prijs #JAPrijs 2015. Het ontwerp betreft een volkstuinhuisje bij de volkstuinvereniging Eigen Hof in Rotterdam.

2015 Varna, Osmi Primorski Polk Boulevard Prijsvraaginzending voor het ontwerpen en de bouw van een bibliotheek en cultureel centrum.

2015 Landgraaf, Ravetsmaar Globale kostenraming voor de verbouwing van een woning. Ten behoeve van eventuele aankoop van de woning.

2015 Lekkerkerk, Watersniplaan Ontwerp vrijstaande notariswoning aan de Watersniplaan in Lekkerkerk.

2015 Herten, Roodakker Controle voorlopig ontwerp vrijstaande woning in Herten en aanpassen tekeningen ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning.

2015 Delft, Dr. Schaepmanstraat Ontwerp en tekenwerk ten behoeve van de verbouwing en de aanvraag omgevingsvergunning van een woning in Delft. De woning wordt voorzien van een nieuwe aanbouw, dakopbouw, keuken en badkamer.

2015 Delft, Korte Geer 11A Ontwerp en tekenwerk ten behoeve van de herbestemming van het voormalig kantongerecht in Delft.

2015 Aerdenhout, Oosterduinweg Controle tekenwerk voor een aanbouw en dakkapellen voor een woning in Aerdenhout en aanpassen tekeningen ten behoeve van de aanvraag omgevingsvergunning.

2015 Zeist, Prinses Maximalaan Ontwerp vrijstaande moderne woning aan de Prinses Maximalaan in Kerckebosch Zeist.

2015 Montfoort, Boslaan Ontwerp en tekenwerk ten behoeve van de verbouwing en de aanvraag omgevingsvergunning van een woning in Montfoort. De woning wordt voorzien van een nieuw dak met verhoogde nok en twee dakkapellen.

2015 Venlo, Nieuw Stalberg Ontwerp vrijstaande landelijke woning in Nieuw Stalberg.

2015 Kwintsheul, Hooghe Beer Inventarisatie uitbreidingsmogelijkheden bedrijfsruimte van der Drift Roses.

2015 Hoofddorp, Raadhuisplein Ontwerp nieuw gemeentehuis Hoofddorp.

2015 Chýně, Hlavní Prijsvraaginzending voor de bouw van een school met een culturele, educatieve en sportieve functie voor de gemeente.

2015 Doenrade, Kluisstraat Ontwerp vrijstaande woning aan de Kluisstraat in Doenrade.

2015 ‘s-Gravenzande, Koningin Julianaweg Visualisaties ten behoeve van de verkoop van twee vrijstaande woningen.

2015 Lisse, Govert Flinckstraat Ontwerp van een aanbouw, keuken en badkamer voor een woning in Lisse.

2015 De Zilk, Zilkerduinweg Ontwerp vrijstaande landelijke woning aan de Zilkerduinweg in De Zilk.

2015 Naaldwijk, Bruidsbogerd Visualisatie van nieuw te bouwen kantoor.

2015 Nieuwegein, Bergeend Ontwerp en tekenwerk van een dakkapel voor de aanvraag omgevingsvergunning van een woning in Nieuwegein.

2015 Amsterdam, Houthaven 3D ontwerp, Sketchup tekeningen en werktekeningen voor de indeling van een woning in de Houthaven te Amsterdam.

2014 Apeldoorn, Spoorstraat 3D animatie film voor de verbouwing van een universiteit in Apeldoorn.

2014 Oegstgeest, Dorpsstraat Haalbaarheidstudie voor de mogelijke verbouwing van een woning aan de Dorpstraat in Oegstgeest.

2014 Delft, Kastanjewetering Ontwerp vrijstaande moderne woning aan de Kastanjewetering in Delft.

2014 Delft, Korte Geer Ontwerp en tekenwerk ten behoeve van de herbestemming van het voormalig Armamentarium in Delft.

2014 Bodegraven, Zoutmansweg Ontwerp vrijstaande woning aan de Zoutmansweg in Bodegraven.

2014 Leiden, Rijndijk Haalbaarheidstudie en toetsing aan het geldende bestemmingsplan voor de mogelijke verbouwing van een woning aan de Rijndijk in Leiden.

2014 Amsterdam, Zuidoever Ontwerp tussenwoning in Blok 59 op de Zuidoever van Haveneiland Oost in IJburg.

2014 Dongen, Veld Visualisaties ten behoeve van te verkoop van een woning aan het Veld in Dongen.

2014 Vught, Vijverbosweg Ontwerp vrijstaande moderne woning aan de Vijverbosweg in Vught.

2014 Delft, Dijkshoornseweg Ontwerp vrijstaande moderne woning aan de Dijkshoornseweg in Delft.

2014 Rotterdam, Nieuwe Binnenweg Inventarisatie mogelijkheden voor de bouw van een aanbouw aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam.

2014 Nieuwegein, Rigolettoplantsoen Ontwerp en tekenwerk van een dakkappel voor de aanvraag omgevingsvergunning van een woning in Nieuwegein.

2014 Leiden, Vondellaan Visualisaties / artist impression voor de presentatie van het nieuwe ontwerp van de ijshal in Leiden.

2014 Zeist, Prinses Maximalaan Ontwerp vrijstaande moderne woning aan de Prinses Maximalaan in Kerckebosch Zeist.

2014 Delft, Fabriekstraat Deelname aan de dag van de architectuur in Delft.

2014 Amsterdam Ontwerp van twee tussenwoningen voor het CPO / zelfbouw inspiratieboek van de gemeente Amsterdam.

2014 Sassenheim, Kagerwijde Ontwerp en 3D Sketchup model voor de indeling van een nieuwe dakopbouw aan de Kagerwijde in Sassenheim.

2014 Voorburg, Oostvlietstraat Ontwerp en tekenwerk van een dakopbouw voor de aanvraag omgevingsvergunning van een woning in Voorburg.

2014 Berkhout, Oosteinde Variantenstudie en artist impression voor het nieuwe gevelontwerp van Leek Tulips in Berkhout.

2014 Leeuwarden, Wiarda Prijsvraaginzending voor nieuw te bouwen waterwoningen in Wiarda.

2014 Almere, Krachtveld Ontwerp vrijstaande moderne woning met Japans thema.

2014 Breda, Ginnekenweg Ontwerp en tekenwerk van een dakopbouw voor de aanvraag omgevingsvergunning van een woning in Breda.

2014 Utrecht, Rijnlaan Ontwerp en tekenwerk van een aanbouw voor de aanvraag omgevingsvergunning van een woning in Utrecht.

2014 De Lier, Leehove Bouw van een maquette voor de presentatie van de nieuwe ID kas / Daglichtkas van Technokas tijdens de Tuinbouw Relatiedagen in Gorinchem.

2013 Montfoort, Rietgras Ontwerp vrijstaande moderne woning aan de Rietgras in Montfoort.

2013 Montfoort, Vlasakker Ontwerp vrijstaande klassieke woning in Montfoort.

2013 Montfoort, Vlasakker Ontwerp vrijstaande landelijke woning in Montfoort.

2013 Warmond, Dorpstraat Prijsvraaginzending voor de Jonge Architecten Prijs #JAPrijs 2013. Het ontwerp betreft een tuinhuis welke binnen de kaders van het vergunningvrij bouwen moet vallen.

2013 Zeist, Van der Heijdenlaan Ontwerp en tekenwerk van een dakkappel voor de aanvraag omgevingsvergunning van een woning in Zeist.

2013 Amsterdam, Rhijnvis Feithstraat Ontwerp en tekenwerk voor de indeling en verbouw van een appartement aan de Rhijnvistraat in Amsterdam.

2013 Krimpen aan den IJssel, De Vroedschap Ontwerp en tekenwerk voor de indeling en verbouwing van een zolder aan de Vroedschap in Krimpen aan den IJssel.

2013 Utrecht, Lieven de Keylaan Ontwerp voor nieuw te bouwen studentenhuisvesting aan de Lieven de Keylaan in Utrecht.

2013 Snelrewaard, Noord-Linschoterzandweg Ontwerp en werktekeningen voor een eikenhoutentrap in een nieuw gerenoveerde woonboerderij.

2013 Den Haag, Morelstraat Ontwerp en tekenwerk van een dakkapel en dakterras voor de aanvraag omgevingsvergunning van een woning in Den Haag.

2013 Brasilia, Srpn Trecho 1 Prijsvraaginzending voor het ontwerp van een nieuw atletiek stadion in Brasilia voor de olympische spelen van 2016. Genomineerd met een derde plaats.

2013 Venetië, Piazza San Marco Prijsvraaginzending voor het ontwerp van een paviljoen voor de Biënnale in Venetië.

2013 Hilversum, Stationsplein Deelname aan de 24-uurs ontwerpcompetitie voor het nieuwe stationsgebied in Hilversum.

2013 Delft, Opstijgpunt 14 Prijsvraaginzending voor de verbijzondering van een standaard hekwerk dat bij opstijgpunt 14 te Delft zal worden geplaatst, uitgeschreven door Tennet.

2013 Sofia, Mladost Prijsvraaginzending voor het nieuw te bouwen Collider Activity Center in Sofia.