Kascaban

De Kascaban is een polyvalent volkstuinhuis dat ‘s zomers fungeert als verblijfsruimte en ‘s winters transformeert tot kas waar men van november tot april binnen kan tuinieren, zodat hij het gehele jaar door optimaal gebruik kan maken van zijn plekje in de natuur van Rotterdam.

Het ontwerp is van alle gemakken voorzien: een bed, bureau, douche, kast, keuken, toilet, en voldoende ruimte om familie en vrienden te ontvangen. Perfect dus om te koken, overnachten, tuinieren, werken en bovenal te ontspannen. Althans, ‘s zomers dan. In de winter wordt het vertrek minder intensief gebruikt en verandert haar gebruik en programma. Van november tot en met maart kan de opdrachtgever zijn caban transformeren tot kas, waar in de winter kan worden getuinierd. Hier staan planten die niet winterhard zijn, evenals gekweekte stekjes voor het voorjaar. De kasruimte is optimaal gepositioneerd op het zuiden. De keuken wordt een pantry en de caban verandert tot een klein werkplekje.

Voor deze transformatie is in het ontwerp een intern verschuifbare module opgenomen. Deze module bestaat uit een houten frame dat verschoven wordt op wielen in een rails. Een groot deel van het vaste meubilair, zoals de keuken, een kast en het bureau zijn in deze module geïntegreerd en schuiven mee tijdens de transitie. De module is rondom bekleed met reflecterend aluminium om opwarming door zonlicht tegen te gaan en biedt met zijn gesloten karakter privacy. Zwarthout, Nao Shima, is toegepast als materiaal voor het vaste deel.

 

Projectdetails

– Project: Kascaban
– Categorie: Competitie
– Prijsvraag: Jonge Architectenprijs 2015
– Locatie: Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
– Ingezonden: 2015
– Ontwerp: Station-D Architects
– Projectteam: Tim van Beukering, Lars Hoogewerf, Rico Heykant