Energetischild

Het Energetischild is een integratie van natuurlijke technieken in de architectonische vormgeving; een essentieel thema in de hedendaagse architectuur. Het ontwerp dat wij ingezonden hebben voor de Jonge Architecten Prijs 2013 betreft vijf geschakelde woningen voor de sociale huursector. Met deze inzending hebben wij een top 5 notering bemachtigd. Het Energetischild ontleent zijn vorm, plaatsing en oriëntatie aan de zon. De massieve schil werkt met haar zwarte, absorberende kleur als een opwekker van warmte. Aan de buitenzijden van het glas zijn beweegbare houten lamellen bevestigd. Bij vertrek of invallende duisternis sluiten deze lamellen automatisch en dienen als extra huid. Het schild zorgt zo voor warmte en veiligheid.

Bij binnenkomst geeft de hoogte, het licht en het uitzicht het gewenste wauw-effect. De gehele zuidelijke hoek van de woonkamer bestaat uit glas. De begane grond heeft een open karakter, maar geeft toch het gevoel van geborgenheid en thuis-zijn. Door de driedelige schuifpui open te zetten wordt de ervaring van de waterrijke omgeving naar binnen getrokken.

Naast een strak interieur horen bij een moderne villa ook moderne details. Zo is de dakgoot van Villa Zuidhoek verborgen in de spouw middels het ingewerkte goot systeem, en liggen de zonnepanelen geïntegreerd in één vlak tussen de dakpannen. Bovendien is het huis ook levensloopbestendig ingericht en voorzien van een lift naar de verdieping.

Boven is de woning voorzien van meerdere slaapkamers waarvan de hoofdslaapkamer de meest bijzondere is. Een middelhoge wand tussen het bed en de sanitaire zone vormt de nauwelijks aanwezige grens tussen de slaap- en badruimte. Direct aan deze ruimte grenst de inloopkast. Achter in de hoek kan middels twee stortdouches tegelijkertijd gedoucht worden. Aan het raam staat een losstaand design bad met uitzicht op het water. Genieten van de Nieuwkoopse Plassen en heerlijk wegdromen terwijl je in bad ligt.

Projectdetails

  • Project: Energetischild
  • Competitie: Jonge Architectenprijs 2013
  • Locatie: Oudleusen, Overijssel, Nederland
  • BVO: 645 m²
  • Volume: 1.935 m³
  • Ingezonden: 2013, derde prijs
  • Architect: Station-D Architects
  • Team: Tim van Beukering, Rico, Heykant, Lars Hoogewerf