Kort samengevat stelde de competition brief de volgende opgave: "ontwerp een gebouw dat zorgt voor een goede verbinding tussen de verschillende gebieden rondom het plot, een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen verblijven, die een centrale functie krijgt in het dagelijks leven in Varna." Bovendien werd gevraagd om de al aanwezige natuurlijke elementen terug te laten komen in het ontwerp van de nieuwe bibliotheek. In het ontwerp is een onderverdeling gemaakt in publieke, semi- publieke en private functies. Deze onderverdeling is terug te zien in zowel het programma als in het uiterlijk van het gebouw. De openbare ruimte, op de begane grond, is volledig open voor het publiek en heeft een transparante gevel. Deze ruimte zorgt voor een goede connectie tussen de verschillende gebieden rondom de locatie. De begane grond vormt hierdoor het ideale knooppunt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en verblijven.

black-box-openbare-bibliotheek-architect-prijsvraag-bibliotheek-architect-varna-bulgarije-osmi-primorski-polk-boulevard-architect-delft-diagram-1

Grote vides, met daarin de verticale verbindingen, vormen de connectie tussen openbaar gebied enerzijds en de bibliotheekfuncties anderzijds. Vanaf de verschillende verdiepingen heeft men een fantastisch zicht op de lager en hoger gelegen verdiepingen en ontstaat er een permanente visuele connectie tussen de verschillende onderdelen van de bibliotheek. Het dak boven dit centrale punt in het gebouw is geheel van glas. Het daklicht en de positionering van de vides zijn strategisch gekozen, zodat natuurlijk daglicht tot diep in het gebouw doordringt, maar hinderlijk zonlicht wordt vermeden.

De semi-openbare ruimte, alleen toegankelijk na het passeren van de veiligheidscontrole, heeft ook een semi-transparante verschijning. Deze semi-transparante gevel is ontworpen als een grote boekenkast. Mensen kunnen op die manier overal in het gebouw een plekje vinden om zich terug te trekken om zodoende optimaal te genieten van het leesmateriaal dat er in de bibliotheek aanwezig is. Bovendien zorgt de gelaagdheid in de gevel – kasten, glas en gaas – ervoor dat de inval van zonlicht op een natuurlijke wijze wordt tegengegaan en tevens maximaal uitzicht biedt op de omgeving.

Het private deel, alleen toegankelijk voor medewerkers, bestaat voornamelijk uit het grote opslagvolume, welke ontworpen is al een zwarte doos. De keuze voor de zwart impliceert de geslotenheid van deze functie voor het publiek. Bovendien is deze zwarte doos een belangrijk onderdeel van de natuurlijke ventilatie. Doordat de zon de gevel opwarmt is het mogelijk met een zonneschoorsteen-effect het gebouw natuurlijk te ventileren. De groene, openbare, ruimte is optimaal vervlochten door het hele gebouw. In de stedelijk structuur is dit het plein onder het maaiveld, waar mensen zowel in de zon als in de schaduw kunnen verblijven.

Op de begane grond stellen we een door glas ommuurde buitentuin voor die de relatie tussen binnen en buiten doet vervagen en zodoende de relatie met z'n omgeving aangaat. Als laatste kunnen bibliotheekbezoekers op het dak van het semi-transparante volume optimaal genieten van een boek, een hapje en/of een drankje en een fantastisch uitzicht over de baai aan de Zwarte Zee waaraan Varna zich bevindt.

Project: Black Box • categorie: competitie • status: niet gewonnen • competitie: Varna Library • doorlooptijd: 2015 • locatie: Varna, Varna, Bulgarije • ontwerpteam: Rico Heykant, Lars Hoogewerf, Tim van Beukering.