30 m²

Een ontwerp dat de grenzen tussen vergunningsvrijheid en tijdelijkheid verkent: een tuinkamer en prieel als familie ontworpen, zodat zij tijdelijk transformeren tot één volume. Als locatie is gekozen voor een boomrijke achtertuin in Warmond. De tuinkamer biedt naast ruimte, die naar eigen wens ingevuld kan worden, ook plek voor een douche, kitchenette, toilet en slaapvertrek. Het prieel dient als zitruimte; 's zomers buiten, 's winters binnen. Gelamineerde houten portalen vormen vijf stijve segmenten die de stabiliteit van de tuinkamer waarborgen. Elk van deze segmenten kan bewegen over geleiderails ter hoogte van het vloerveld. Tussen deze segmenten is een flexibele, dynamische gevel ontworpen.

30-m2-futuristische-woninguitbreiding-architect-jonge-architecten-prijs-2013-tuinhuis-architect-amsterdam-noord-holland-vondelbuurt-architect-delft-diagram-1

[soliloquy id="684"]

's Winters transformeren de tuinkamer en het prieel tot één geheel. Waar juist in de zomer volop buiten in de tuin geleefd wordt, kan het gehele volume in de winter als binnenruimte dienen. Tijdens de tijdelijke transformatie in de winterperiode wordt de grens van het vergunningsvrij bouwen opgezocht. Het oppervlak van de binnenruimte kan variëren tussen de 20 en 40 m², maar het fysiek bebouwde oppervlak is ten alle tijden 30 m². Het translucente doek beslaat in ingevouwen toestand slechts 0,05 m¹ per sectie, welke kan ontplooien tot 1,5 m¹. Het semitransparante doek laat 's winters direct zonlicht binnen, welke juist in de zomer geweerd wordt. Energiekosten voor koelen en verwarmen worden op die manier gereduceerd.

30-m2-futuristische-woninguitbreiding-architect-jonge-architecten-prijs-2013-tuinhuis-architect-amsterdam-noord-holland-vondelbuurt-architect-delft-diagram-2

[soliloquy id="681"]

De opbouw van het dynamische fragment van de façade bestaat uit een ETFE binnen- en buitendoek, waartussen zich afstandshouders en een ruime spouw met stilstaande lucht bevindt. Elk segment bevat kunststof portalen waar het doek op is verlijmd.

30-m2-futuristische-woninguitbreiding-architect-jonge-architecten-prijs-2013-tuinhuis-architect-amsterdam-noord-holland-vondelbuurt-architect-delft-diagram-3

[soliloquy id="678"]

Project: 30 m² • categorie: competitie • status: top 10 • competitie: Jonge Architecten Prijs 2013 • doorlooptijd: 2013 • locatie: Amsterdam, Noord-Holland, Nederland • ontwerpteam: Rico Heykant, Lars Hoogewerf, Tim van Beukering.